Ursinus College | art.science.media center

  • MASTERPLANNING For the semester, we studied Ursinus College's campus and then developed a masterplan. Ursinus is located in Collegeville, Pennsylvania--a small town in the suburbs of Philadelphia. Because of its location, Ursinus has an incredibly tight-knit community, with a strong emphasis on athletics as well as the arts and sciences. In fact, the campus is home to the Berman Museum of Art, contributing to 50 exterior sculptures throughout the campus.
  • Ursinus College Masterplan
  • Campus Character Photo Study
  • ADDRESSING THE FRONT LAWN  After studying the masterplan and working with the campus architect, it became clear that the campus's identity is truly lacking. The campus is situated along Main Street, which runs throughout Collegeville. This street is vital for Ursinus's identity, even though all of the current structures are set far away from the road. By providing an innovative program combining the art and media program (Ritter Hall) with half of the science program (Thomas Hall) in a cantilevered design parallel to Main Street, Ursinus can attain a new identity with their current character.
  • Schematic Plan and Section
  • INTERNAL CONNECTION  With the connection of science, art, and media, the goal of the building is to successfully integrate the two complimentary majors in order to provide for new conversations between science and art. While the cantilever contains a collaboration space and flexible classrooms, the south side is lined with science labs while the north side is lined with artist studios. These two sides then shift vertically, with a ramp spiraling throughout the atrium, overlooking the combined gallery space on the first floor.
  • Section Perspective, left. Section, right.
  • First Floor Plan
  • Main Street Elevation
  • AN EXPRESSIVE FACADE  The cantilever is fully glazed, revealing the collaborative efforts of the campus. Because of the program requirments, the rooms become more private towards the west, were the research labs are located. Therefore, the facade is meant to express the imporance of collaboration as well as the main entrance onto the campus, activating the sculpture garden as well as Main Street.
  • Front Lawn Perspective
  • Model Elevation