Patch Adams Community Health Clinc

  • PATCH ADAM'S VIEW OF HEALTHCARE Patch Adams believes that our current health system lacks true emotion between doctors and patients. His vision is that of a community health clinic where doctors are also friends with their patients, allowing for healthier lifestyles along with a check-up. At 17th and Allegheny in Philadelphia, a Patch Adams Community Health Clinic is being planned, and the strategy of this design proposal is to effectively serve the surrounding community while creating a variety of community space.
  • Exterior Perspective along Allegheny Avenue, facing North
  • Site Plan
  • AGRICULTURE IN PHILADELPHIA The site is currently a brownfield and a vacant lot located on Allegheny Avenue. On five acres of land, the health clinic will be located along the commercial corridor, Allegheny. The site is bounded by Westmoreland, which is primarily residential. Therefore, the north end of the site contains recreational components, such as playgrounds and basketball courts. The middle of the site contains the orchard, raised beds, and greenhouses, where the patients of the health clinic come together with the residents of the community.
  • Westmoreland Street Perspective, facing West
  • First Floor Plan
  • AN OPEN FLOOR PLAN WITH SAFETY THRESHOLDS The southern side of the health clinic contains the public program pieces, as well as a sunspace interior garden to maintain interior temperatures from the sun and allowing relaxation space. Upon entering the health clinic, there is a long linear hallway with detached public programs such as the Cafe, the Multi-Purpose, and the administration. On the upstairs mezzanine is a small library and computer station.
  • Interior Corridor Perspective
  • North-South Section through Mezzanine
  • Sunspace Interior Perspective
  • WHIMSICAL EVIDENCE BASED DESIGN It has been proven through scientific research that views to nature and plants speed the recovery process, often referred to as evidence based design. It was our intention to create a whimsical space, rather than a sterile clinic environment. Therefore, surface treatments such as bottle walls help to add color and light to the space, as well as the addition of plants hanging from skylights to bring the outdoors in.
  • Reflected Ceiling Plan
  • Raised Bed Perspective, looking South