Oresunds: re-design of a student housing complex

  • Collage: showing ways of making a dark space feel brighter or lighter through both architectural and landscape features.
  • Existing photo: there are 11 total student housing towers (9 floors to each tower) that are connected by an elevated walk at the elevation of the 2nd floor.
  • The student housing towers were dark, hard-edged structures that did not let much light into the surrounding landscape. These were some ideas about how to make this building and its surrounding landscape feel brighter while working with existing conditions.
  • These diagrams show movement, vegeation, and light in the space.
  • Master Plan: added green space through larger planting beds against the buidlings and landscape berms helped to break up the hard edges of the existing towers and pavement. Added recreation areas as well as better access to an elevated walk between the towers helped to activate the dark spaces. Reflective facade paneling as well as green walls helped to bring "light" into the space.
  • This section shows the relationship between the main pedestrian corridor through the towers that has been modified with increased trees, new landscape berms, green walls, larger planting beds, reflective facade panneling, and expressive artwork.
  • This view shows how more light can be brought into the space both during the day and at night. White birches and their open canopies as well as their white bark help lighten the space. New uplighting on the building and landscape elements help brighten the space even when the sun goes down.
  • This longitudinal section shows the relationship between the buildings, the lower landscape, and the elevated terrace. Connecting these spaces through function, program, access, and the reflection of light helps bring the space down to a more inviting human scale environment.