Design II - Analytical Investigations: The Mobius House

  • Built between the years of 1993 and 1998 just outside of Amsterdam, The Möbius House was designed by UN Studios and Ben Van Berkel as a practical solution for a couple and their children who would be living and working in the home. Located in a rural area of the Netherlands, the house is placed between rolling meadows and small pathches of forest. With privacy and a strong relationship to the environment being some of the clients highest priorities, the Möbius House acts as a mediator between the residents and the environment.
  • First Floor Plan
  • Second Floor Plan
  • The first project for this studio was to analyze the house through research, orthogonal drawings, and modeling. This project required deep analysis on the overall function, concept, and form of the house which helped to provide a stable basis in design concepts and archiectural research.
  • South Elevation
  • East Elevation
  • South and East Section
  • Axonometric
  • Final Model
  • Exterior Rendered Perspective
     
  •      Following our analysis of the Möbius House we had to represent our conceptual ideas of the home in two different ways : a multimedia collage/drawing, and a physical model. My conceptual investigations focused around the strict conformity of the Möbius House, both in theory and materiality.
  • My conceptual drawing focused more on the strictness of circulation. It also demonstarted the beginning of my critique on the overall function of the house. It was my opinion that a break in the continuous patterns of the house could provide for even more meaningful ineractions. The circulation of the home the way it is confines its residents to a set amount of interactions.
  •      Through the physical model I looked at the comprehensive relationship between the function of the house and its environment, and the materiality of the house and its environment. The house acts as an obvious tear straight through its surroundings. A circulation that was meant to resemble the open terrain of the surrounding area turned into its exact opposite.