Circuit Community Center | Fall 2015

  • Circuit Community Center
  • Site map showing abandoned lots used for project
  • The team found that Portland, Oregon although thriving had a great number of residents, homeless and poor. The goal was to great a cafe that would be another place for the public to gather, create classrooms spaces for students or adults to come and learn about urban farming and healthy cooking, and create a public courtyard to house events and farmer's markets.
  • Diagrams showing cycle of building and program, and diagram showing energy.
  • The site was previously a historic fire house, and the architectural components of the building spoke to us, and we wanted to re-purpose the building without altering it. Keeping the facade as is, the windows on the North side of the building were given sturdier lentils, and bricks were removed in a V shape to mimic the new structure of the cantilever. This new opening allowed for visual connection from the cafe to the courtyard.
  • The diagrams show how the massing of the building was created.
  • Rendering showing courtyard use for a farmer's market.
  • The parking lot next to the site was utilized for farming to supply food for the cafe.
  • The cantilever spaced house hydro-powered machines that provided energy for the site. The material of this program was glass bricks, to mimic the existing material of the firehouse while showcasing a renewable energy.
  • Rendering showing East facade, which was open to the public to animate the space.
  • Final Board Layout