• The first project examining light and space at Community College of Philadelphia was a project entitled "A Haiku Poet's Hut." We were first asked to investigate what exactly haiku's were, and how their structure enabled fluidity and variation. One of the first haiku's I wrote for this project was about a set of keys I lost in my house.

    "What we find is not
    what we lost, but what we gain
    through the sense of All"

    Utilizing an alternative sense of expression enables broader development and concept because we negate our inane sense of linear progression. This is how I approached this project, and through various iterations, the hut becomes more experiential. This can be seen as one moves from public areas with plays of light through fenestrations in the north entryway, to more refined living quarters in the footprints center, to the study in the south of the plan. Although sun movements were not examined fully in this project, allowing natural daylight to enter into the study, but limiting it through "visors" cantilevered from the roof provided excellent access. Utilizing light to showcase public areas and limiting natural light through louvers and the aforementioned "visors," public and private spaces are distinguished. The structure on top of the central living quarters is to bring in natural light from all sources and directing it downwards, through the openings in the top to give indirect lighting in the afternoon and evening, when the westward windows do not receive as much.