Amity Senior Wellness Center Collaboration Project

  • Amity Senior Wellness Center
    in conjunction with the existing Woodhouse Family Center
    This project included a research component, a design component, and a final presentation for a senior wellness center attached to an existing building. The first project involved in-depth research into the health-ailments, lifestyle, and proper treatment of senior citizens. This gave students the ability to create a more formulated and defined program for Project 2, designing and presenting a medical center for senior citizens that is attached to an existing building. Elizabeth Hassler, Kyle Chang, Mat Conrad, and I carefully chose our buildings site, relative to a family center in north-western Philadelphia that would grealty benefit from an additional attachment. This project was archived for Jefferson University's CIDA accreditation program.
  • A precursor to the primary collaborative project, the research booklet investigating senior health and wellness was completed with the intent of learning about a specified portion of healthcare design, and to foster a more secure and trustworthy relationship between the members of the group including I, Elizabeth Hassler, Kyle Change, and Mat Conrad.
  • Utilizing lighter colors to invigorate and continue the idea of a biophillic design and soft-handed textures and materials such as wood, carpet tile, and cork to reduce stress and strain on inhabitants
  • The first floor plan puts great emphasis on the amount o natural light, biophillic properties, and access to collaborative and multi-purpose rooms to facilitate family member interaction
  • The covered walkway as shown here details built-in seating and vegetation arrangements once again facilitating conversations and interactions between family members, even outside the walls of Amity
  • The second floor plan introduces a circulation system complimentary and encouraging physical exercise by it's 180 degree uninterrupted view. The second level allows for more private conversations between doctors and patients
  • Reception elevation with vertical hanging green-pole systems serving as biofilters for both the first and second floor spaces.
  • West elevation detailing the lobby, mezzanine level walking track, multipurpose room as well as a covered outdoor walkway between both the existing building (a family health center) and the new structure to facilitate the relationship between family members of all ages
  • Physical model photos showcasing the covered walkway, cul-de-sac driveway, and primary building with monitor / clerestory allowing natural light to enter into the building indirectly
  • Ambulatory Space Perspective
  • Lounge / Lobby Space Perspective
  • Exam Suite Perspective
  • Entrance + Exterior Walkway Perspective
  • Pergola Interaction Space Perspective
  • Final board (20" X 30")